توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار ،منطقه آزاد در آستانه شکوفایی اقتصادی

توسعه اقتصادی نیازمند سرمایه گذاری در بخشها و فعالیتهای مختلف اقتصادی است، بدون سرمایه گذاری در طرحهای زیربنایی و روبنایی نمی توان انتظار گسترش، اشتغال، تولید و رفاه اقتصادی را داشت، یکی از راههای مفید و مناسب توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار بدین منظور ایجاد مناطق آزاد تجاری- صنعتی است. بندر چابهار بعنوان یکی از بنادر مهم در جنوب ایران و در بخش شمالی دریای عمان قرار گرفته است . این بندر بعلت موقعیت استراتژیک و دستیابی به آبهای آزاد بین المللی جایگاه ویژه ای در مبادلات ایران با سایر کشورهای منطقه دارد .از جمله اهداف ناشی از تأسیس منطقه آزادچابهار را می توان در جذب سرمایه های داخلی و خارجی، کسب درآمدهای خالص ارزی ازطریق توسعه صادرات غیر نفتی، توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار و تجارت ترانزیت، ایجاد فرصتهای اشتغال و درآمد برای منطقه و درنهایت توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار و توسعه استان سیستان و بلوچستان دانست. رویکرد حاکم بر این نوشتار توصیفی- تحلیلی است، نتایج بررسیها نشان می دهد فقدان سازمانهای اجرایی و عدم برخورداری از مدیریت صحیح و کارا، انعطاف ناپذیری در قوانین و مقررات مربوط به سرمایه گذاریهای خارجی در منطقه آزاد چابهار، فقدان و کمبود امکانات زیر بنایی اولیه از مهمترین موانع توسعه منطقه آزاد چابهار و به تبع آن استان سیستان و بلوچستان می باشد. ضرورت سرمایه گذاری داخلی و خارجی در منطقه آزا چابهار می تواند نقش مهمی را در اقتصاد سیستان و بلوچستان ایفا کند و از طرفی شکوفایی منطقه آزاد و توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار می تواند در کاهش نرخ بیکاری در استان مؤثر بوده که درصورت بهره گیری مطلوب از این قابلیتها می توان توانمندیهای منطقه آزاد چابهار در این زمینه را ارتقاء بخشید

 

منطقه آزاد چابهار در آستانه شکوفایی اقتصادی
توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار ،منطقه آزاد در آستانه شکوفایی اقتصادی

مشاور رییس جمهوری و دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد کشور در بازدید 2 روزه خود از روند پیشرفت طرح‌های عمرانی، زیرساختی و اقتصادی منطقه آزاد چابهار از وجود طرح جامع توسعه در این منطقه ابراز خرسندی و آتیه درخشانی برای بهبود وضعیت اقتصادی این خطه از سواحل مکران پیش‌بینی کرد.

امسال، سالِ تولید، پشتیبانی‌ها و مانع‌زدایی‌ها است و بی شک در منطقه آزاد چابهار که طی چند سال اخیر با یک چرخش تاریخی از تجارت به سمت تولید مواجه بوده است موانعی بر سر راه تولیدکنندگان وجود دارد که رفع این موانع، نیازمند پشتیبانی‌هایی در همه بخش‌های مالی و اجرایی خواهد بود تا چابهار را که بیشترِ مردم آن را به عنوان یکی از مناطق محروم کشور می‌شناختند به سوی قله‌های پیشرفت و آبادانی سوق دهد و دیگر در این خطه دور از پایتخت، حرفی از بیکاری و فقر و حاشیه‌نشینی نباشد. اینجا چابهار، شهری در جنوب سیستان و بلوچستان و کِناره دریای عمان و سواحل زیبای مکُران است که پس از ده‌ها سال، مورد توجه مدیران ارشد کشور قرار گرفته است که اینگونه و در فواصل نزدیک به‌هم راهی این دیارِ خوش‌آتیه می‌شوند.

هشتم فروردین‌ماه امسال بود که حمیدرضا مومنی مشاور رییس‌جمهوری و دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد کشور با استقبال عبدالرحیم کُردی مدیرعامل، اعضای هیات مدیره، معاونان و سایر مدیران سازمان منطقه آزاد چابهار وارد این شهرستان شد و از پروژه‌های زیربنایی و زیرساختی بزرگراهی، صنایع بزرگ فولاد مکُران و پتروشیمی نگین مکُران برای توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار دیدن کرد و با حضور در نشست شورای مدیران و فعالان اقتصادی با وضعیت توسعه‌ای منطقه آزاد چابهار آشنا شد و با تاکید بر اینکه «پشتیبانی و مانع‌زدایی از منطقه آزاد چابهار برای توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار اولویت است» از این منطقه به عنوان دروازه طلایی کشور یاد کرد.

اما پنجشنبه‌ای که گذشت دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد کشور برای دومین مرتبه و در فاصله ۴۰ روزه یک بار دیگر به منطقه آزاد چابهار سفر کرد تا بتواند ارزیابی بهتری نسبت به میزان پیشرفت طرح‌های زیرساختی این منطقه داشته باشد، طرح‌هایی که بهره‌برداری از آن‌ها علاوه بر شکوفایی جنوب سیستان و بلوچستان، دگرگونی قابل توجهی در بخش ایجاد اشتغال و افزایش تولید به دنبال خواهند داشت.

حمیدرضا مومنی که معتقد است مناطق آزاد در توسعه و آبادانی کشور موثر هستند در دومین سفر خود به چابهار، تمرکز بیشتری روی موضوع تقویت تولید و توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار در این منطقه داشت و برهمین اساس بازدید از طرح‌های مختلف تولیدی را در دستور کار قرار داد ضمن اینکه از نظارت بر روند اجرای طرح‌های زیرساختی غافل نماند. او در فاصله کمی دوباره به چابهار سفر کرد تا موانع و آسیب‌ها را به طور دقیق مورد ارزیابی قرار دهد چراکه بر این باور است که آسیب‌های جدی، مانع انجام اقدامات جدی در مناطق آزاد شده است.

او در بدو ورود به چابهار از پروژه‌ بزرگراه در حال احداث چابهار به کُنارک بازدید کرد و بلافاصله بازدید از پروژه‌های مجتمع خدماتی باهورزهی، واحد تولیدی آریا پروفیل، هتل بوم گردی دُربلوچ، مجتمع پرورشی گردشگری شترمرغ و طرح آبرسانی به روستای تیس ئر خصوص توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار را در دستور کار قرار داد.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور همچنین از روند احداث ورزشگاه چهار هزار نفری کریکت و ساختمان مرکزی منطقه آزاد و همچنین واحد تولیدی نایلون و نایلکس «سپیدپلاست» و همچنین مجتمع تجاری، طرح آماده‌سازی زمین‌های منطقه آزاد چابهار در نقطه صفر مرزی ریمدان دشتیاری، یک واحد پتروشیمی در مجتمع نگین مکران و چند طرح عمرانی و زیرساختی دیدن کرد که جزئیات تمامی این برنامه‌ها در سالیکا مگ ثبت شده است اما در این مجال به صورت چکیده به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار ، بازدید از طرح بزرگراه چابهار – کُنارک

توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار
توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار | سالیکا

در بازدید دبیر شورای عالی مناطق آزاد از روند احداث قطعه دوم بزرگراه چابهار کُنارک، عدنان رستمی مدیر اجرایی این طرح اظهار داشت: قطعه دوم بزرگراه چابهار – کُنارک با اعتبار ۲ هزار ۹۰۰ میلیارد ریال آذرماه سال ۱۴۰۱ تکمیل می‌شود.

به گفته او، بزرگراه چابهار کُنارک مجموعا ۴۸ و نیم کیلومتر بوده و قطعه دوم آن به طول ۲۴ و نیم کیلومتر در دست احداث است. این محور، ترافیک ۲۰ میلیون تُنی حمل بارِ بندرچابهار را پوشش خواهد داد.

توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار  ، بازدید دبیرشورای‌عالی مناطق آزاد از کارخانه لوله پروفیل چابهار

کارخانه لوله پروفیل چابهار
بازدید از کارخانه لوله پروفیل چابهار | سالیکا

سیدمحمد موسوی رییس هیات مدیره شرکت آریا پروفیل در این آیین اظهار داشت: شرکت تولید لوله آریا پروفیل با ظرفیت تولید ۲۵ هزار تن انواع لوله‌های صنعتی گاز و لوله‌های مقاطع فولادی و پروفیل با اشتغال ۸۰ نفر در پیکره صنعتی منطقه آزاد چابهار و توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار در حال تولید است.

وی با بیان اینکه تولیدات این کارخانه به مصرف بازار داخلی می‌رسد افزود: هم‌اکنون به دنبال افزایش سهمیه ورق آهنی هستیم تا بتوانیم به نحو مطلوبی از ظرفیت کارخانه و به توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار استفاده کنیم.

رییس هیات مدیره شرکت آریا پروفیل با تاکید براینکه در حال حاضر توان تولید ۲۵ هزار تن انواع لوله پروفیل را داریم گفت: پیش از این، به واسطه کمبود مواد اولیه تنها سه هزار تن تولید داشتیم که با پیگیری‌های مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار این میزان به هشت هزار تن افزایش یافت.

توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار ، بازدید از مجموعه اقامتی دُربلوچ

مجموعه اقامتی و پذیرایی بومگردی دُربلوچ
بازدید از مجموعه اقامتی و پذیرایی بومگردی دُربلوچ | سالیکا

مشاور رییس جمهوری و دبیرشورای‌عالی مناطق آزاد کشور همچنین از مجموعه اقامتی و پذیرایی بومگردی دُربلوچ آبکان دیدن کرد.

این مجموعه در باغ آبکان دارای سوئیت‌های اقامتی ۲ نفره، چهار نفره و vip، رستوران سنتی، فروشگاه‌های صنایع دستی، انواع تفرجگاه و محل بازی برای کودکان است.

این مجموعه اقامتی توانسته برای ۳۲ نفر اشتغال ایجاد کند.

توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار ، بازدید از مجتمع پرورش شترمرغ

مزرعه پرورش شترمرغ
مزرعه پرورش شترمرغ | سالیکا

مومنی با همراهی عبدالرحیم کُردی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار از مزرعه پرورش شترمرغ «مکران ساحل آرامش» بازدید کرد.

به گفته عبدالرحیم کُردی مدیر عامل سازمان منطقه آزاد چابهار، در خصوص توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار : این شرکت در زمینه پرورش، تولید و فرآوری شتر مرغ علاوه بر گوشت و تخم، از پوست پرنده برای تولید چرم استفاده می‌کند و برای ۱۴ نفر به طور مستقیم ایجاد شغل کرده است.

وی همچنین از پروژه شبکه توزیع آب روستای تیس بازدید کرد. فاز نخست طرح آبرسانی این روستا اردیبهشت ۱۴۰۰ به بهره‌برداری می‌رسد.

توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار ، بازدید از روند عملیات اجرایی ورزشگاه کریکت چابهار

ورزشگاه چهار هزار نفری کریکت چابهار
بازدید از ورزشگاه چهار هزار نفری کریکت چابهار | سالیکا

دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور از نزدیک روند اجرایی ساخت ورزشگاه چهار هزار نفری کریکت چابهار را مورد ارزیابی قرار داد.

عبدالباسط میرکازهی مدیر عمران و طرح‌های زیربنایی سازمان منطقه آزاد چابهار در این بازدید گفت: امسال ورزشگاه چهار هزار نفری کریکت این منطقه با اعتبار ۸۰ میلیارد تومان به بهره‌برداری می‌رسد.
به گفته وی، در این ورزشگاه ۲ محل ( شرقی و غربی ) به مساحت پنج هزار و ۲۰۰ مترمربع برای استقرار تماشاچیان درنظر گرفته شده است.

توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار ، بازدید از سه طرح تجاری منطقه آزاد

سه طرح تجاری منطقه آزاد
بازدید از سه طرح تجاری منطقه آزاد | سالیکا

مومنی همچنین از طرح‌های در حال احداث، مجتمع تجاری رویال سنتر منطقه آزاد، تولیدی نایلون سپیدپلاست و مجتمع خدماتی باهورزهی در خصوص توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار دیدن کرد.

عبدالرحیم کُردی مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار در بازدید از مجتمع تجاری رویال سنتر اظهار داشت: این مجتمع با اعتباری افزون بر ۱۴۸ میلیارد تومان درحال احداث است.

وی با بیان اینکه این مجتمع در زمینی به مساحت هشت هزار و ۵۹ مترمربع احداث می‌شود گفت: پنج هزار و ۷۹۵ مترمربع عرصه و ۲ هزار و  ۲۶۴ مترمربع عیان برای پروژه تجاری رویال سنتر منطقه آزاد چابهار تعریف شده است.

طبق اظهارات مجری پروژه، برای ۲۰ نفر به طور مستقیم در این مجموعه شغل ایجاد می‌شود.

توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار ، بازدید از مجتمع خدماتی باهورزهی

محمد قهرمانی مدیر اجرایی این طرح نیز اظهار داشت: مجتمع خدماتی باهورزهی در زمینی به مساحت ۳۰ هزار مترمربع در حال احداث است.

وی افزود: به‌غیر از مجموعه پمپ بنزین، پنج هزار مترمربع ساختمان شامل استراحتگاه، رستوران، تعمیرگاه و سایر خدمات برای این مجتمع تعریف شده است.

وی با بیان اینکه تا کنون ۷۶ میلیارد تومان هزینه شده است تصریح کرد: برای تکمیل این طرح بیش‌از ۲۰ میلیارد تومان دیگر نیاز است.

قهرمانی با اشاره به اشتغالزایی ۲۷ نفری این طرح، از مسوولان خواست که برای این مجتمع یک راه‌ دسترسی به جاده اصلی فراهم کنند.

 دبیرشورای‌عالی مناطق آزاد کشور همچنین از واحد تولیدی نایلون و نایلکس شرکت سپیدپلاست با اشتغالزایی ۹۰ نفری دیدن کرد.

«مومنی همچنین از ساختمان اداری منطقه آزاد چابهار با زیربنای ۲۲ هزار متر مربع دیدن کرد»

توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار ، بازدید از طرح آماده‌سازی زیرساخت‌های مرز ریمدان

بازدید از طرح آماده‌سازی زیرساخت‌های مرز ریمدان
بازدید از طرح آماده‌سازی زیرساخت‌های مرز ریمدان | سالیکا

۳۵۲ میلیارد تومان برای آماده سازی زیرساخت‌های مرز ریمدان هزینه می‌شود

عدنان رستمی مدیر اجرایی پروژه طرح مرزی ریمدان دشتیاری در جنوب سیستان و بلوچستان گفت: ۳۵۲ میلیارد تومان برای آماده سازی زیرساخت‌های مرز ریمدان توسط منطقه آزادچابهار در حال هزینه است که می‌تواند نقش مهمی در تجارت و ترانزیت کالا داشته باشد.

وی با بیان اینکه برای این مجموعه هفت هزار و ۵۰۰ مترمربع ساختمان تجاری و اداری و خدماتی ساخته می‌شود ادامه داد: روزانه ۷۰۰ مترمکعب مصالح برای انجام فعالیت‌های عمرانی و آماده سازی زیرساخت‌ها به این محل ارسال می‌شود.

مدیر اجرایی پروژه طرح مرزی ریمدان دشتیاری برای توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار گفت: ۲ سوله با هشت هزار مترمربع و جاده محدوده که زیرسازی آن انجام شده به طول ۳۳ کیلومتر در حال ساخت است.

رستمی کمبود سوخت ماشین آلات را از مشکلات مهم عنوان و خاطرنشان کرد: در صورت حل این مورد می‌توان به کار سرعت زیادی بخشید.

آینده درخشانی پیش‌روی منطقه آزاد چابهار است

آینده درخشانی پیش‌روی منطقه آزاد چابهار است
آینده ای درخشانی پیش‌روی چابهار است | سالیکا

و اما، مشاور رییس جمهوری و دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور در همین محل در خصوص توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار به خبرنگاران گفت: منطقه آزاد چابهار می‌تواند در اهداف بلند مدت خود در حوزه حمل و نقل و ترانزیت گام‌های موثری بردارد و در همین راستا آینده درخشانی برای این منطقه پیش‌بینی می‌کنیم.

حمیدرضا مومنی تصریح کرد: در بازدیدها مشاهده کردیم طرح‌ها طی مدت ۴۰ روز گذشته از پیشرفت قابل توجهی برخوردار بوده است.

وی با بیان اینکه موضوع حمل و نقل و ترانزیت یکی از دغدغه‌های اصلی ما در منطقه آزاد چابهار است گفت: بازار ۲۱۰ میلیون نفری پاکستان در همسایگی ما یکی از ظرفیت‌های مهمی است که باید با تقویت زیرساخت‌ها، سهم خودمان را از این بازار بزرگ افزایش دهیم.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور تصریح کرد: مرز ریمدان، یکی از اهدافی که بر مبنای توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار است که به طور جدی می‌تواند ارتباطات سیاسی، امنیتی و اقتصادی ما را با پاکستان گسترش بدهد و همچنین یک توسعه پایدار را به دنبال داشته باشد.

مومنی بیان داشت: خوشبختانه این کار در زمینی به مساحت بیش از ۶ هزار هکتار آغاز شده است که ۶۰ هکتارِ آن در حال آماده‌سازی است.

مشاور رییس جمهوری با هدف شناسایی موانع و چاره‌اندیشی برای رفع آن‌ها با فعالان اقتصادی و مدیران منطقه آزاد چابهار نشستی داشت.

در این نشست، فعالان بخش خصوصی به بیان مشکلات و موانع پیش روی خود پرداختند و مقرر شد تمامی این موارد در دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد کشور پیگیری شود. «همچنین گزارشی از فرآیند تهیه طرح جامع و سامانه جامع اطلاعات مکانی منطقه آزاد چابهار ارائه شد»

معین‌الدین سعیدی نماینده مردم چابهار، نیکشهر، کُنارک و قصرقند در خانه ملت نیز بیان داشت: خاضعانه از فعالان اقتصادی منطقه آزاد چابهار پوزش می‌طلبم که برخی از مانع تراشی‌هایی که شده است نه از جانب مجموعه شورای‌عالی مناطق آزاد یا دستگاه‌های دولتی بلکه متاسفانه از ناحیه خانه ملت شده است.

وی تصریح کرد: سعی داریم که در این خصوص تدبیر کنیم و از دبیر شورای عالی مناطق آزاد کشور سپاسگزارم که با تلاش‌های ایشان در همین مدت کوتاه اقتدار مناطق آزاد تا حدی احیا شده است.
این نماینده مجلس بیان داشت: تصویب ایجاد منطقه آزاد سیستان که حاصل تلاش‌های نمایندگان مجلس شورای اسلامی و زحمات شبانه‌روزی استاندار سیستان و بلوچستان و همراهی دبیرخانه شورای‌عالی مناطق  بود و فکر می کنم زمان آن رسیده است که تردد خودروهای منطقه آزاد در شعاع استانی مشابه همان مواردی که در اروند یا انزلی انجام شده اجرایی شود و این در واقع وعده‌ای بود که معاون اول رییس جمهوری قول داده بود که در صورت تصویب منطقه آزاد سیستان، رقم بخورد.

احمدعلی موهبتی استاندار سیستان و بلوچستان نیز گفت: ساخت بزرگراه از بندرچابهار با توجه به جایگاه ویژه این منطقه و متصل به آب‌های آزاد و پهلوگیری کشتی‌های بزرگ موجب توسعه حمل و نقل و رونق تجارت به داخل کشور و کشورهای آسیای میانه می‌شود.

وی گفت: شهرستان چابهار به دلیل وجود بندر فعال و حمل و نقل دریایی کالاها از نظر تجاری و اقتصادی دارای موقعیتی ویژه است از دیدگاه دیگر این شهر از نظر موقعیت های نظامی و جاذبه های توریستی اهمیت دارد.

عبدالرحیم کُردی مدیرعامل منطقه آزاد چابهار هم در خصوص توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار بیان داشت: اگر ماموریت‌ها و وظایف ادارت محدوده منطقه آزاد به منطقه واگذار شود طی سه سال می‌توانیم مشکل حاشه‌نشینی را برطرف کنیم.

وی اضافه کرد: در پروژه‌های منطقه آزاد، سهم بخش خصوصی ۱۰۰ درصد است و این یک موفقیت به شمار می‌رود.

به گفته کُردی، کاهش واردات و افزایش صادرات، نقطه قوت منطقه آزاد چابهار به شمار می‌رود و از طرفی سهم بخش خصوصی در بخش تولید و سرمایه‌گذاری این منطقه ۱۰۰ درصد است که این هم یک موفقیت چشمگیر به شمار می‌رود.به گفته کُردی، کاهش صادرات و افزایش صادرات، نقطه قوت منطقه آزاد چابهار به شمار می‌رود و از طرفی سهم بخش خصوصی در بخش تولید و سرمایه‌گذاری این منطقه ۱۰۰ درصد است که این هم یک موفقیت چشمگیر به شمار می‌رود.

اما در خصوص توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار اینکه چرا بازدید از طرح‌های مختلف این منطقه برای مدیران استانی و کشوری دارای اهمیت است باید بگوییم این بازدیدها انجام می‌شود چون روزشمار افتتاح پروژه‌ها کلید خورده و به زودی شاهد به ثمر نشستن بسیاری از طرح‌های کوچک و بزرگ و خصوصی و دولتی در این دیار خواهیم بود و شمیم بهار اقتصادی در جنوب سیستان و بلوچستان خواهد پیچید.

چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران و متصل به آبهای آزاد بین‌المللی در چند سال اخیر با همت دولتمردان به گنجی برای ایران و کشورهای منطقه تبدیل شده و می‌تواند برخی کشورهای همسایه و محصور در خشکی را از طریق دریا به دنیا متصل کند.

در توسعه اقتصادی منطقه آزاد چابهار فراهم شدن زیرساخت‌ها و میلیاردها ریال سرمایه‌گذاری‌ کلان دولت و تاکید رهبر معظم انقلاب بر توسعه سواحل مَکُّران، چابهار را به یکی از مراکز مهم اقتصادی تبدیل کرده به طوریکه هم‌اینک آماده سرمایه‌گذاری از سوی سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی شده و آینده درخشانی برای سیستان و بلوچستان و استان‌های شرقی و جنوب شرقی کشور نوید می‌دهد.

اشتراک گذاری